PPM, dat kan AI toch beter?
Kansen voor portfoliomanagement met AI | Een afstudeeronderzoek van Niels BosMet de groeiende complexiteit van organisaties en hun project portfolio’s, wordt het steeds moeilijker om effectief te plannen. Projecten vereisen tegenwoordig schaarse mankracht en resources, kennen afhankelijkheden en moeten rekening houden met talloze andere beperkingen. Dit maakt handmatige planning niet alleen tijdrovend, maar ook kostbaar en foutgevoelig. Nu AI veel tijdrovende klussen overneemt, rijst de vraag: kunnen we portfolio planning ook overlaten aan kunstmatige intelligentie?
PPM, geen koud kunstje
Portfoliomanagement is een vakgebied vol uitdagingen. Organisaties worden geconfronteerd met de taak om schaarse en kritische resources efficiënt in te zetten om zo hun doelstellingen te behalen. Tegelijkertijd moet er rekening gehouden worden met veel variabelen en afhankelijkheden. Deze uitdaging wordt groter naarmate het portfolio meegroeit met het bedrijf. Traditionele planningsmethoden schieten vaak tekort omdat ze niet snel genoeg kunnen inspelen op veranderingen en daardoor niet flexibel genoeg zijn om real-time aanpassingen te maken. Dit kan leiden tot vertragingen, budgetoverschrijdingen en inefficiënt gebruik van middelen.
De behoefte aan een systeem dat deze complexiteit kan beheren en optimaliseren, wordt steeds urgenter. AI biedt hier een uitkomst door enorme hoeveelheden data te verwerken en tegelijkertijd verschillende scenario’s en hun gevolgen te analyseren. Hierdoor kunnen organisaties niet alleen de meest efficiënte planning maken, maar ook direct inzicht krijgen in de impact van eventuele wijzigingen.
Over Niels Bos
Niels Bos is een Computer Science Master student aan de Universiteit Twente. Hij is tijdens zijn master gespecialiseerd in softwareontwikkeling en heeft een passie voor slimme en praktische algoritmes ontwikkeld. Met deze passie deed Niels voor zijn afstuderen onderzoek naar het automatiseren van project portfolio management door middel van AI. Hiermee liet hij zien hoe AI ingezet kan worden om complexe planningen te optimaliseren en de efficiëntie binnen organisaties te verbeteren.
Genetische algoritmen: (R)evolutie in plannen punt
Genetische algoritmen zijn een klasse van optimalisatie-algoritmen geïnspireerd door het proces van natuurlijke selectie in de evolutie. Deze algoritmen zijn bijzonder geschikt voor het oplossen van complexe problemen met een groot aantal mogelijke oplossingen. Het planningsalgoritme dat wordt ontwikkeld voor Fortes Change Cloud begint met een groot aantal mogelijke planningen. Elke planning wordt geëvalueerd op basis van meerdere criteria, zoals kosten, doorlooptijd, resourcegebruik en bijdrage aan strategische doelen. In een aantal generaties worden de beste scenario’s steeds meegenomen. Zo wordt het mogelijk om binnen enkele seconden (bijna) optimale planningen te genereren en verschillende scenario’s te schetsen waardoor organisaties snel en efficiënt kunnen reageren op veranderingen.
Een goed vooruitzicht
In de toekomst kunnen bedrijven die deze techniek omarmen profiteren van geautomatiseerde portfolioplanning. De efficiëntie en nauwkeurigheid die AI biedt, zullen leiden tot betere benutting van middelen, kortere doorlooptijden en lagere operationele kosten. Organisaties kunnen sneller reageren op veranderende omstandigheden en flexibeler inspelen op nieuwe kansen en risico’s. Daarnaast kunnen portfoliomanagers hun tijd en energie richten op strategische taken en creatieve oplossingen in plaats van tijdrovende planningswerkzaamheden.
Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in AI en portfoliomanagement door ons te volgen op LinkedIn. Ontdek hoe AI uw organisatie kan transformeren en blijf vooroplopen in een snel veranderende wereld.