Strategisch Portfolio Management voor Luchtverkeersleiding Nederland.

Van sturing vanuit project naar sturing vanuit strategie

LVNL is sinds 1 januari 1993 een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) en heeft als organisatie een enorme maatschappelijke verantwoordelijkheid. In 2019 koos LVNL voor Fortes Change Cloud om meer grip te krijgen op de inzet van kritieke resources.  

Medewerkers

Projecten per jaar

Vluchten per jaar

Over LVNL

Luchtverkeersleiding Nederland – LVNL – regelt het luchtverkeer binnen het Nederlandse burgerluchtruim en alles wat daarbij komt kijken. Bijvoorbeeld het vernieuwen en beheren van technische systemen, het verstrekken van luchtvaartinlichtingen, het verzorgen van opleidingen voor LVNL en het maken van luchtvaartkaarten en -publicaties.

Bron: LVNL

We kunnen nu eindelijk zien waar de knelpunten zitten en wat de consequenties zijn van de afspraken die we maken.

Hans Ooms

Projectleider en controller, LVNL

Bron: LVNL

Het project

In 2019 ontstaat bij LVNL de behoefte aan het beter stroomlijnen van het portfoliomanagement. Er wordt gezocht naar een nieuw modern systeem om de grote hoeveelheid projecten centraal in bij te houden en meer strategische grip te krijgen op de inzet van schaarse capaciteit. LVNL kiest voor Fortes Change Cloud (FCC). 

Eerst wordt FCC ingericht voor de vervangingsvraag: het planningssysteem. Vervolgens is in 2020 het project rond portfolio management van start gegaan.

Het resultaat

LVNL heeft in 2021 het pilotproject rond Strategisch Portfolio Management afgerond en werkt nu aan bredere adoptie binnen de organisatie. De resultaten zijn al zichtbaar: 

  • Er is meer grip op de inzet van kritieke resources
  • De maakbaarheid van het portfolio wordt nu gemanaged.
  • Proces, informatie en besluitvorming worden vastgelegd in 1 systeem: FCC
  • Er is een langere planningshorizon
  • Besluitvorming vindt centraal plaats op basis van de hele portfolio en daaraan gekoppelde resources in plaats van individuele inschattingen.

Bron: LVNL

Wil je meer weten over dit project? 

Download de volledige case study 

In onze uitgebreide case study lees je meer over hoe LVNL de implementatie van FCC heeft aangepakt, hoe LVNL de processen rond Strategisch Portfolio Management heeft ingericht en de lessen die tot nu toe hebben geleerd.

 

Laat je gegevens achter in het formulier hieronder en download de case study direct. Je ontvangt ook een link naar de download via e-mail.

 

Ja, stuur mij de uitgebreide case study

12 + 6 =