Het proces van Life Cycle Management
Stap voor stap toegelichtIn onze vorige blog legden we uit wat Life Cycle Management is en waarom het belangrijk is om dit in je projectportfolio te betrekken. In deze blog lichten we de fasen van het Life Cycle Management nader toe.
Het proces van Life Cycle Management
Het proces van Life Cycle Management lijkt in veel gevallen op Portfolio Management: het is ook een veranderproces dat het Plan-do-check-act proces volgt.
Het begint met Inzicht verwerven
- Alles begint met het krijgen van inzicht en overzicht. In deze fase
- breng je de assets in kaart. Dat kunnen dus applicaties zijn, een wagenpark, gebouwen enz.
leg je de relevante data vast over die assets. Denk daarbij aan status, risico’s en financiële aspecten. Maar ook wie de assets gebruiken, in welke processen ze worden gebruikt enzovoort.
Daarna worden de inzichten die uit deze inventarisatie komen vertaald naar plannen.
Plannen bestaan grofweg uit drie typen:
- Beheer. Dit zijn updates en onderhoud.
- Vervanging. Dit zijn grote updates, vervanging door een vergelijkbare asset of upgrades en grootschalige verbouwingen/renovatieprojecten. Hierbij hoeft de asset dus niet dezelfde leverancier te hebben. Het vervangen van het ene ERP systeem door het andere valt hier ook onder.
- Uitfasering/transformatie. Hierbij worden assets niet meer vervangen, maar wordt een drastische nieuwe vorm gekozen voor de uitvoer van processen.
Plannen voor life cycle management beslaan meerdere jaren en betreffen het hele asset-landschap. Het benoemen van de plannen kan aan de hand van de levensfase van de assets en aan de hand van thema’s. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het thema ‘Verbeteren informatie beveiliging’: daarvoor dienen bepaalde KPI’s behaald te worden en daarvoor dienen bepaalde applicaties aangepast te worden. Dat uit zich in projecten die de veranderingen moeten bewerkstelligen.
Plannen zijn mooi, maar die moeten wel uitgevoerd worden om de beoogde resultaten te behalen. Hiervoor zet je Portfolio- Project management in om de gedefinieerde veranderingen uit te voeren en daarmee de gedefinieerde KPI’s te behalen.
Deze uitvoering volg je door het meten van de voortgang. Daarbij monitor je periodiek
- Of de projecten naar verwachting worden uitgevoerd
- Of de kosten en uren binnen de raming passen.
- Of de vooraf bepaalde KPI’s tijdig behaald worden.
Evalueren
Een LCM-proces moet, net als alle andere processen, periodiek aan nieuwe wensen en eisen aangepast worden. Het is daarom goed om periodiek niet alleen de life cycle van het asset, maar ook het LCM-proces zelf tegen het licht te houden.
Meer weten over hoe FCC Life Cycle Management ondersteunt? Vraag hier een persoonlijke demo aan :