Best Practice Webinar: Grip op de strategische sturing en motivatie van agile teams

17 september, 10:00

In samenwerking met onze partner WIN organiseren wij een best practice webinar over grip op strategische verandering. Onderwerpen die onder meer aan bod komen zijn:

 • Hybride portfolio management: projecten en agile teams in één portfolio
 • Scaled agile: Big Bang of stap voor stap invoeren?
 • Agile teams: zelfsturend of zelf coördinerend?

Benieuwd naar de sprekers van het webinar? Lees dan hieronder verder.

Spreker 1: Paul Takken

Bouwen aan sterke, wendbare teams

 • Wat motiveert mensen?
 • Het belang van een teamcultuur
 • Leidende principes voor agile samenwerken

Paul Takken is een bewezen succesvolle Agile Innovation Consultant en Lead Coach met een gedegen achtergrond in Technologie, Smart Industry, FinTech, UX, Startups, Productie, Organisaties en Mensen.

Al in 2008 was Paul de mede-initiator en drijvende kracht achter een van de eerste Corporate Agile Transformations in Nederland bij Rabobank. Bij TomTom was Paul de Program Manager en Agile Coach van TomTom’s Agile Improvement Program.

De afgelopen twee jaar was Paul één van de leidende agile consultants voor een Agile transformatieprogramma binnen de Duitse auto-industrie. Hier werd de agile manier van werken geïntroduceerd in het productie-, onderzoeks-, en strategiedomein van het concern en elk afzonderlijk automerk.

Naast deze activiteiten coacht Paul het Project March Exoskelet-team van de TU Delft. Dit is een team van studenten die hun studie één jaar lang on hold zetten om zich volledig te kunnen inzetten voor de ontwikkeling van een gemotoriseerd, robotisch harnas. Hun doel? Het winnen van de Cybathlon: een wedstrijd waarbij para-atleten het tegen elkaar opnemen met behulp van technische apparaten. Paul neemt je tijdens het webinar mee in de wereld van dit team, wat de studenten motiveert en welke lessen ze trekken uit dit traject.

Wil jij er 17 september ook bij zijn? Schrijf je dan nu in via onderstaande button! 

Spreker 2: Nick Nijenhuis

Grip op en portfolio met projecten én agile teams

  • Hoe zorg je voor meer strategische sturing op het portfolio?
  • Kun je projecten, agile programma’s én agile teams in één portfolio managen?

Na enige jaren werkervaring in sales en management, startte Nick begin 2018 bij WIN als consultant. Na kennis opgedaan te hebben bij zijn collega’s was hij klaar voor het echte werk bij zijn eerste opdrachtgever LeasePlan. Na LeasePlan ging hij aan de slag bij Urenco om het PMO in te richten. Hier heeft hij complexe templates ontwikkeld die communiceerden met SAP en de planningssoftware van Urenco. 

Bij zijn huidige opdrachtgever Schuberg Philis brengt hij in een internationaal agile team van high-end IT specialisten structuur aan. Dit doet hij onder andere door de inzet van tooling.

Voor de Agile Practice van WIN is Nick de trekker van een CRM implementatie pilot. Hij brengt graag projectorganisaties in beweging en combineert dit met het aanbrengen van structuur in een dynamische omgeving. De dynamiek en positieve sfeer van Agile werken passen uitstekend bij Nick als persoon. In de praktijk ervaart hij dat organisaties in transitie zijn naar volledig agile werken of dat agile teams en waterval projecten naast elkaar bestaan. Hierover vertelt Nick meer tijdens het webinar. 

Naast bovenstaande werkzaamheden is Nick actief betrokken bij de samenwerking tussen Fortes en WIN als software implementatie partner. Als je het Nick vraagt, bekleedt hij een super afwisselende en leuke functie.

Spreker 3: Sander Nijenhuis

Grip op en portfolio met projecten én agile teams

 • Overzicht houden door slim gebruik te maken van software tooling
 • In korte tijd meer strategische sturing en grip
 • Automatische synchronisatie met Jira/AzureDevOps in Fortes Change Cloud

Sander Nijenhuis richtte in 2001 Fortes op omdat hij constateerde dat er bij bedrijven en overheidsorganisaties behoefte was aan software waarmee ze op eenvoudige wijze meer grip zouden krijgen op al hun projecten, programma’s en portfolio’s. Als Managing Director van Fortes is hij continu bezig om te kijken hoe ze nog meer waarde kunnen leveren aan hun klanten en nieuwe, onderscheidende producten en diensten kunnen ontwikkelen. Dit continu ontwikkelen resulteerde acht jaar geleden in het introduceren van een meer agile werkwijze binnen de software van Fortes. 

Volgens Sander passen veel mensen al agile werkwijzen toe in hun dagelijkse werkzaamheden zonder dat zij het door hebben. Als een werknemer bijvoorbeeld een takenlijstje maakt en deze op prioriteit sorteert, werkt hij al een beetje op basis van agile principes. Door agile gericht toe te passen kun je als organisatie ervoor zorgen dat werknemers, teams en uiteindelijk de gehele organisatie sneller en gerichter kunnen inspelen op veranderingen in omgeving en markt.

Veel werknemers maken pas voor het eerst echt kennis met agile als ze gaan werken in een SCRUM team. Maar hoe zorg je er als organisatie voor dat al die SCRUM teams slim met elkaar samenwerken om de bedrijfsdoelen te behalen? De oplossing hiervoor is scaled agile: agile werkwijzen die je kunt toepassen om de verbinding te maken tussen de losse teams en de doelen van het gehele bedrijf of een onderdeel daarvan.

In het webinar legt Sander uit hoe je gebruik kan maken van Scaled Agile methodieken (SAFe) binnen Fortes Change Cloud. 

Wil je weten hoe  je in korte tijd meer grip op strategische sturing kan krijgen?

Schrijf je dan nu in voor ons webinar op 17 september.

Is dit misschien interessant voor jouw collega’s? 

Stuur dit artikel gerust door naar collega’s, kennissen of partners waar deze webinar wellicht ook interessant voor is!