Fortes Change Cloud release Najaar 2023

Data-ontsluiting, Strategisch Financial Management en nog veel meer.

Datagedreven werken is efficiënter en doelgerichter. Bij het sturen van je organisatie wil je dan ook alle data kunnen inzetten. Daarom introduceren we in de laatste release van Fortes Change Cloud nog meer mogelijkheden om je data te onsluiten, te analyseren en interpreteren. Maar dat is niet de enige nieuwe mogelijkheid in de najaarsrelease van 2023. We geven je hier een beknopt overzicht van de grootste nieuwe features.   

Strategisch Financial Management 

Strategisch Financial Management is het proces waarbij je de beschikbare financiële middelen toewijst aan projecten op basis van hun strategische waarde. Net als bij Strategisch Resource Management stem je hierbij het detailniveau af op de planningshorizon. Bij Strategisch Financial Management identificeer je de juiste projecten, bepaalt hun strategische waarde en beoordeelt hun financiële haalbaarheid. Vervolgens wijs je financiële middelen toe op basis van deze beoordeling. Hierna is het belangrijk de prestaties van projecten te monitoren. Zo zorg je er voor dat ze op schema liggen en dat de financiële middelen effectief worden gebruikt.  

screenshot strategisch resource management

Data-gedreven werken: Power BI en Odata 

Power BI is een krachtige tool voor gegevensanalyse en -visualisatie. We gebruiken PowerBI binnen Fortes Change Cloud om de prestaties en risico’s van een portfolio te visualiseren. Power BI was al beschikbaar in onze Insights app en is nu ook toegevoegd aan ieder portfolio en de Enterprise portfolio’s. Daarbij leveren we een aantal standaard rapportages mee. Deze kunnen desgewenst zelf aangepast worden op de eigen specifieke situatie. Wie liever gebruik maakt van eigen rapportage tools kan nu ook gebruik maken van OData. Dit gegevens-uitwisselingsprotocol stelt je in staat om beveiligd gegevens uit te wisselen, wat integraties makkelijker, gebruiksvriendelijker en efficiënter maakt.

Strategische thema’s, (SAFe) Roadmap en PI planning en meer 

Naast Strategisch Financial Management en Data-gedreven werken zijn er nog meer nieuwe mogelijkheden in de Najaarsrelease van FCC. Onder andere:

  • Je kunt nu portfolio-items koppelen aan onderscheidende organisatiedoelstellingen: strategische thema’s. Per thema, heb je vervolgens inzicht in zaken als kosten, benodigde capaciteit en voortgang.
  • De ondersteuning van SAFe is uitgebreid met de mogelijkheid om een roadmap te plannen. Omdat zowel Agile als traditionele processen in FCC worden ondersteund, is het nu nog makkelijker om in hybride werkende organisaties toch effectief de capaciteit te plannen.
  • Wijzigingshistorie op portfolio items en plan items wordt nu vastgehouden. Deze audit trail is een belangrijke functionaliteit voor zowel interne sturing als voor organisaties met een externe rapportageverantwoordelijkheid.   
  • Het is nu mogelijk om een vaste sortering of filter in te stellen voor invoerlijsten, zodat je bij het invoeren alleen de relevante opties aangeboden krijgt. 

Benieuwd naar wat Strategische thema’s zijn en waar je ze voor gebruikt? Bekijk dan de video hieronder. 

Kortom, de nieuwe release van Fortes Change Cloud biedt je tal van nieuwe functies en verbeteringen. Gebruik je FCC en wil je meer weten? In de Knowledge base (vanuit FCC klik je op het vraagteken en kies je voor ‘support’) vind je alle details. 

Wil je meer weten over Strategisch Financial Management of hoe we hybride projectorganisaties ondersteunen? Meld je dan vandaag nog aan voor een persoonlijke demo via de knop hieronder.